75 éve alakult meg az Utasellátó!

2023.11.27 11:33

Blog image

A nagymúltú Utasellátó mára mind a hazai vasúti vendéglátás hagyományait, mind a 21. századi szolgáltatásokat korszerűen ötvözi. A szervezet jogelődje, az Utasellátó Nemzeti Vállalat 75 éve, 1948. november 24-én jött létre. Az első Magyarországon megrendezett Forma-1-es futam 350 ezer vendégének étkeztetését is biztosító vállalat napjainkban ismét reneszánszát éli. Több mint 400 kolléga munkáját dicséri a magas színvonalú vendéglátási szolgáltatás az étkező-, bisztró-, háló- vagy fekvőhelyes kocsival közlekedő vonatokon, továbbá a Keleti pályaudvaron található üzleti váróban, valamint az idén februárban megnyílt Batthyány téri falatozóban. A jeles évforduló alkalmából az Utasellátó elmúlt 75 évének legfontosabb állomásait elevenítjük fel.

Gasztroforradalom: az Utasellátó fénykora

Az 1948-ban megalakult Utasellátó Nemzeti Vállalat a vasúti vendéglátás, illetve vasútállomások kereskedelmi és vendéglátóipari létesítményeinek fenntartása mellett autóbusz- és hajóállomásokon, hajók és repülők fedélzetén is biztosított étkezést. A Parlament büféjét is a vállalat üzemeltette, emellett nagyobb állami rendezvényeken is jelen volt. Az 1960-as és 70-es években sorra nyíltak a modernnek számító Utasellátó éttermek, bisztrók, büfék az ország számos településén. A vállalat első 25 évében a földi vendéglátóegységek száma megszázszorozódott, 1973-ban 780 Utasellátó-üzlet működött országszerte. 1986-ban a cég elnyerte az első magyarországi Forma–1-es futam teljes vendéglátásának jogát, majd a Hungexpo és a Budapest Sportcsarnok rendezvényein is biztosította a vendéglátást. A hatvanas évek végén automatákat üzemeltek be, melyek szendvicseket, süteményeket, kávét, szörpöket, sőt meleg ételeket is árusítottak. 

Image
Utasellátó
 
Útkeresés és megújulás

A rendszerváltás után az állomásokon működő vendéglátóhelyeket kiszervezték, csak a fedélzeti szolgáltatás maradt az akkor már a MÁV szervezetébe beolvadt Utasellátó kezében. A hányatott sorsú szolgáltatás azonban új lendületet vett, amikor 2020. június 1-jén megalakult a MÁV-START önálló szervezeti egységeként az Utasellátó Igazgatóság. A vasúti kocsik és –hálózat korszerűsítésével összhangban a gasztronómiai élvezetek, valamint a kényelem került a fókuszba a vasúti személyszállítás versenyképességének növelése érdekében. Ennek eredménye, hogy az utasok mára már a 2021-ben forgalomba állt új IC+ 1. osztályú kocsik bisztrószakaszán, a számos, teljes körűen felújított étkezőkocsin, a megújult üzleti váróban vagy a Batthyány téri- Utasellátó falatozóban is belekóstolhatnak a vasúti vendéglátásba. Emellett a nemzetközi járatok háló- és fekvőhelyes kocsis utasainak a kiszolgálása is az Utasellátó feladata. 2023-ban eddig összesen több mint 600.000 utas vette igénybe az Utasellátó szolgáltatásait a belföldi és a nemzetközi járatokon. 

Image
Utasellátó

 

A MÁV-START tervei között szerepel a vasúti vendéglátási szolgáltatások további bővítése, mind a vonatok fedélzetén, mind az állomási kiszolgálás terén, így az előző évek fejlesztései tovább folytatódhatnak. Az Utasellátó gazdag hagyományai azonban napjainkban is jelen vannak, a retró hétvégék pedig időről-időre méltó emléket állítsanak a szolgáltatás egy-egy mérföldkövének. 

Jubileumi esemény

A 75. születésnap alkalmából 2023. november 25-én a Keleti pályaudvaron jubileumi rendezvénnyel emlékeztünk meg a jeles évfordulóról, ahol nemcsak az egyedi, különböző időszakokat idéző étkezőkocsikat tekinthették meg az érdeklődők a szerelvény élén a 424-es sorozatú gőzmozdonnyal egyetembenhanem bele is kóstolhattak az Utasellátó jubileumi kínálataiba. A Lotz-teremben kiállítással emlékeztünk meg a vasúti vendéglátás stációiról, a fellépők között pedig a MÁV Szimfonikusok fúvósait, valamint Buka Péter zongoraművészt is köszönthettük. Mindemelett nyereményjátékok, továbbá ingyenes kézműves foglalkozások is várták az érdeklődőket.

Image
Utasellátó 75