A MÁV-Volán-csoport stratégiai célkitűzései

 

A MÁV-Volán-csoport integrációja minden korábbinál utasközpontúbb és hatékonyabb közösségi közlekedési rendszer megteremtését teszi lehetővé Magyarországon: a vasúti és az autóbuszos személyszállítás menetrendjének összehangolását, a felesleges párhuzamosságok megszüntetését, egységes jegyértékesítési rendszer és tarifaközösség létrehozását.

A MÁV-Volán-csoporthoz tartozó mintegy 30 vállalat a közlekedési ipar széles spektrumán végzi tevékenységét. Feladataik közül kiemelkedik – a magyar állammal kötött közszolgáltatási szerződések alapján nyújtott – országos szintű vasúti pályaműködtetés és személyszállítás, valamint az országos távolsági, elővárosi és mintegy 70 településen a helyi autóbuszos közlekedés biztosítása. Mindemellett a vállalatcsoport különféle szolgáltatásokat nyújt árufuvarozó vasúti társaságoknak, hazai és külföldi vállalkozásoknak.

A vállalatcsoport stratégiai célkitűzései kétpillérűek: versenyképes és egyúttal fenntartható közösségi közlekedést létrehozni Magyarországon. Ennek gerincét hazánkban a vasút képezi, amely az autóbuszos szolgáltatásokkal kiegészítve biztonságosabb, gazdaságosabb, kényelmesebb és zöldebb alternatívát kínál az egyéni közlekedéssel szemben.

Versenyképesség
A MÁV-Volán-csoport összehangolt, komplex fejlesztéseinek célja egységes szolgáltatási kínálatot biztosítani az utasok számára. A közös vasúti-autóbuszos menetrend és jegyrendszer 2022-re tervezett megvalósításával a közösségi közlekedést igénybe vevők még kényelmesebben, kiszámíthatóbban és egyszerűbben tudják majd megváltani jegyeiket és bérleteiket. Ezzel a lépéssel a MÁV-Volán-csoport versenyképes opciót kínál a közösségi közlekedésben az egyéni közlekedéssel szemben.

A vállalatcsoport folyamatosan korszerűsödő járműparkkal, fokozott pályakarbantartással, kedvező menetrendi és díjszabási intézkedésekkel, a MÁV-Volán tarifaközösség létrehozásával, valamint korszerű elővárosi és távolsági vasúti, illetve autóbuszos szolgáltatásokkal és modern, szolgáltatói szemléletű utaskiszolgálással kívánja növelni a közösségi közlekedés vonzerejét.

A közszolgáltatást a MÁV Zrt. a 2025-ig érvényes pályaműködtetési szerződése, a MÁV-START Zrt. és a MÁV-HÉV Zrt. pedig a 2023. december 31-ig érvényben lévő személyszállítási közszolgáltatási szerződése alapján biztosítja. A Volánbusz Zrt. és a jogelőd közlekedési központok helyközi közszolgáltatási szerződései 2019. december 31-én lejártak. Az Innovációs és Technológia Minisztérium szükséghelyzeti intézkedésként határozatban rendelte el az autóbusz-társaság részére az országos, regionális és elővárosi személyszállítási közszolgáltatás biztosítását 2020. január 1-jétől legfeljebb 2 évre.

Fenntarthatóság
Fenntarthatósági stratégiáját követve a MÁV-Volán-csoport konkrét és közvetlen lépéseket tesz az éghajlatra és a környezetre gyakorolt káros hatások minimalizálása érdekében. A közlekedési társaságok, valamint a személyszállítás műszaki hátterét, támogatását biztosító leányvállalatok innovációi révén a cégcsoport olyan szolgáltatásokat és üzleti modelleket tud kialakítani, amelyek segítik a környezetvédelmi és fenntarthatósági célok elérését.

A kötöttpályás közlekedési módok fokozottan ki vannak téve az extrém időjárási körülményeknek, és az ezekből fakadó karbantartási, felújítási munkálatok többletterhelést jelentenek a környezetre nézve. Ugyanakkor a technológiák nemzetközi szintre emelése révén a vasút hazánk legkörnyezetkímélőbb és legmegbízhatóbb közösségi közlekedési formája lehet, és kulcsszerepet játszhat a zöldgazdaság fellendítésében. A vasúti személy- és teherszállítás súlyának, arányának növelése az Európai Unió klímastratégiájának is egyik fontos célkitűzése, mivel a jövőben várható éghajlati viszonyok jelentős hatással lehetnek a közlekedési infrastruktúrára és így közvetve a közlekedési kapcsolatokra is.

A Volánbusz Zrt. szintén elkötelezett a fenntartható közlekedés megvalósítása mellett, amelyet jól példáz a 2018-ban indított jármű-fiatalítási program. Ennek keretében 2018 és 2020 között 866 új és újszerű autóbuszt helyeztek forgalomba, így csak 2020-ban több mint 27 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid került a levegőbe. A jármű-fiatalítási program eredményeként 2022 végéig a teljes autóbusz-állomány 40 százaléka megújul.

A MÁV-Volán-csoport stratégiai célja a kvázi klímasemlegesség elérése 2050-ig. Ennek megvalósításához a vállalatok a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, zöld digitalizációra, hatékony energiagazdálkodásra, a hulladékok által okozott környezetterhelés csökkentésére, valamint környezetbarát és fenntartható vállalati működésre törekednek.

E célok eléréséhez nélkülözhetetlen a vállalatcsoport közel 57 ezer elhivatott munkavállalójának mindennapi tevékenysége. A társaságok folyamatosan fejlesztik szervezeti és vezetési rendszereiket, vállalati kultúrájukat, külső és belső kommunikációs eszközeiket, valamint alkalmazottaik szaktudását. A MÁV-Volán-csoport meggyőződése, hogy költséghatékony, takarékos gazdálkodás, a járműállomány folyamatos megújítása, az infrastruktúra korszerűsítése és az utasbarát szemléletmód erősítése a jövő közlekedésének minőségét alapozza meg.