Széles mosoly, keskeny nyomtáv – egy gazdasági kisvasút régen és ma

2023.09.22 11:02

Blog image

Bizonyára mindenki kellemes emlékeket őriz gyerekkorából a vonatkirándulásokról. A keskeny nyomtávú kisvasutak romantikája a mai napig még a felnőtteket is elvarázsolja. Talán sokan nem tudják a Balatonfenyvesi Kisvasútról, hogy ez hazánk utolsó, minden nap üzemelő közforgalmú kisvasútja, amellyel reggel és délután kisdiákok és dolgozók igyekeznek iskolába és munkába. A balatonfenyvesi egyébként az egyetlen kisvasút, amelyet a MÁV-START üzemeltet. Nagy büszkeségünk, hogy még mesekönyvet is ihletett Berci és a Balatonfenyvesi Kisvasút címmel a vasúttársaság flottájának legkisebb, azonban hosszú múltra visszatekintő tagja. Reméljük, a mesekönyvet forgatva új utasaink is már régi ismerősként üdvözölhetik Bercit és barátait.

A Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút építését 1950 tavaszán kezdték meg, és a hatalmas méretű munkálatok miatt sok politikai elítélt is dolgozott a vágányok létrehozásában. A kisvasút hosszú időn át nagymértékű áruszállítást végzett, amely az 1960-as években meghaladta az évi 130 ezer tonnát. Az Állami Gazdaság számára érkezett műtrágya és takarmány, a berekben kitermelt nagy mennyiségű tőzeg és mésziszap, valamint az állattartás során keletkezett trágya szállítása volt a meghatározó. Az 1970-es évek elejétől az áruszállítás fokozatosan csökkent, az utolsó tehervonat 1990. május 14-én közlekedett.

A somogyi Nagyberek egyike Magyarország legtitokzatosabb, legkevésbé ismert tájainak. A múlt század közepéig a Balaton egyik mélyen benyúló öbleként állandóan vízzel borított terület volt. Mostanra pedig a kirándulók körében is rendkívüli népszerűségnek örvend. A kisvasút térségben betöltött turisztikai szerepéért Balatonfenyves önkormányzata Somogyország Kincse díjat adományozott. A megtisztelő elismerésről tanúskodó emléktábla 2023. június 14-én az állomás várótermében kapott helyet.

Más szempontból is ünnepélyes volt azonban ez az alkalom, hiszen aznap mutatkoztak be elsőként a kisvasútflotta legújabb tagjai, az újonnan felújított „nyitottperonos” és kerékpárszállító személykocsik, melyekkel elsőként a helyi óvodások kirándulhattak Csisztafürdőre.

Bár szeptemberben az iskolában becsöngetnek, és a Balaton környéke elnéptelenedik, azonban az év többi időszakában is izgalmas kikapcsolódást nyújt a Balatonfenyvesi Kisvasút. Szeptember első szombatján már hagyomány, hogy a kisvasúti napot Balatonfenyvesen is izgalmas programokkal ünneplik. Idén szeptember 2-án immár 26. alkalommal készültünk a fontos eseményre, melynek alkalmából családi programmal készültünk, a remek hangulatról pedig a PTE Brass Band gondoskodott. Idén is nyitva állt a műhely a látogatók előtt, ahol a keskeny nyomközű járművek kiállítását lehetett megtekinteni. A kikötőben pedig kisvasútmodell-bemutatót várta a közönséget. Természetesen a gyermekek körében igen kedvelt „tiszteletbeli mozdonyvezető-avatás” ezúttal se maradhatott el. Sokan indultak útnak a kisvasút szerelvényeivel, hiszen a végállomásokon Csisztafürdő és Somogyszentpál helyi önkormányzatai is érdekes programokkal készültek.

Az adventi időszakban se áll le az élet a kisvasút háza táján. Az év vége közeledtével fényfüzérekbe burkolóznak a keskeny nyomtávú járművek, hogy ünnepi díszbe öltöztessék a gazdag állat- és növénypopulációval büszkélkedő nagybereki tájat.