Sok érdeklődőt vonzottak a tavaszi retró események

2023.05.27 09:25

Blog image

2023-ban számos jeles alkalmat ünnepel MÁV-Volán-csoport. Az M41-es sorozatú „Csörgő” mozdonyok 50 évesek, a V43-as sorozatú „Szili” mozdonyok 60 évesek, az M61-es sorozatú „Nohab” mozdonyok szintén 60 évesek, a Volánbusz felejthetetlen Ik 30-as autóbusza, a „Nejlon Piroska” betöltötte a hetvenet, az Utasellátó pedig a 75. évfordulóját ünnepli. Az idei évben tervezett rendezvényeken ezen járművek, és az Utasellátó is kiemelt hangsúlyt kapnak.

Volánbusz Retró Nap Hatvanban április 15-én

Kétezer látogató, közel száz főből álló szervezőstáb, több mint ötven „retró” autóbusz, mintegy húsz veterán személygépkocsi és féltucatnyi motorkerékpárból álló különleges márkatörténeti mustra – így néz ki a számok nyelvére lefordítva a második Volánbusz Retró Nap mérlege. A felejthetetlen „Nejlon Piroskán”, azaz a teljes egészében felújított, hetvenéves Ikarus 30-ason kívül különleges programok – rendhagyó kiállítás, járműbemutató, közönségtalálkozó, filmvetítések és kerekasztal-beszélgetések – várták április 15-én, Hatvanban a közlekedés szerelmeseit.

Retró hétvége április 15-16-án

Az idei év első retró eseményei április harmadik hétvégéjén, 15-én és 16-án kerültek megrendezésre. A Csörgő 50 éves évfordulójára szervezett rendezvénysorozat első programjaként a 94-es vonalon, Miskolc és Tornanádaska között álltak forgalomba klasszikus M41-es mozdonyok korhű szerelvényekkel.

Hasonlóan remek volt a hangulat a Volánbusz április 15-én, szombaton, Hatvanban megrendezett retró rendezvényén is. A MÁV-START az eseményhez kapcsolódóan a kultikus BDVmotot vetette be, azaz a Hernyó közlekedett Mátra InterRégió vonatként Budapest és Gyöngyös között.

Retróvonattal a Bakony szívében

Április 29-étől május 21-ig a hétvégi és ünnepnapokon, napi kétszer retrójárat közlekedett M41-es, Csörgővel és az olajzöld ingaszerelvénnyel Veszprém és Győr között, így csatlakozva a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa eseménysorozathoz. A szerelvény egy ritkaságnak számító 105 éves SR 404 bisztrókocsival közlekedett, ami egykor paklikocsiként szolgált.

Különleges retró járatok Makóra

A Csörgő 50. évfordulója alkalmából szervezett programsorozat eseményeként 2023. május 21-én különleges összeállítású retró vonatok közlekednek a ma már személyforgalom számára nem üzemelő Hódmezővásárhely – Makó (130b) vasútvonalon. A vonat mozdonya egy hagyományos narancsfestésű M41-es klasszik Csörgő. A szerelvény összeállítása: egy első osztályú komfortkocsi, a MÁV Rail Tours WRm 029-es Pannónia étkezőkocsija, továbbá öt darab másodosztályú fülkés gyorsvonati kocsi: két Bautzeni (B 20-80) és három Rába gyártású (Bd 20-37) személykocsi.

Az étkezőkocsi fedélzetén az idén 75 éves Utasellátó különleges retró kínálatából válogathatunk. Az étlapon a 80-as, 90-es évek rangos távolsági vonataira jellemző klasszikus ételek széles kínálata volt elérhető.

Szili 60, Csörgő 50 retró események további állomásai

A V43-as mozdonytípus, ahogy mindenki ismeri, a Szili, idén ünnepeli üzembeállításának 60. évfordulóját, ennek apropóján a sorozat első darabja 2023. május 25. és június 3. országjáró turnéra indult. Május 28-án, vasárnap a mozdony a szobi vonalon G70-es gyorsított személyvonatként retró olajzöld szerelvénnyel közlekedett. Június 3-án, szombaton pedig a 140-es szegedi vonalon a Napfény InterCity vonatok élén retró (vékonycsíkos) festésű fülkés gyorsvonati kocsikkal, és új arculatú InterCity kocsikkal találkozhattunk vele.

A Csörgő 50 rendezvénysorozat keretein belül a 71-es veresegyházi vonalon is forgalomba állt az M41-es vontatta retró szerelvény. Május 27-én szombaton két pár S71-es személyvonat közlekedett az olajzöld ingavonat élén az évfordulós mozdonnyal Budapest-Nyugati pályaudvar és Vác között.

Bővebb információ a következő retró eseményekről: https://mavcsoport.hu/retro