Nem éri meg bliccelni: tavaly több mint 148 millió forint pótdíjat fizettek be a jegy nélkül utazók

2024.02.01 12:49

Blog image

Minden évben több tízezer alkalommal szabnak ki büntetést a szabályszegő utasokra a MÁV-VOLÁN-csoport járatain, tavaly 38 ezer ilyen eset történt. Az elmúlt évben közel 6700 ügyet sikerült lezárni, ezzel 35 millió forintnyi tartozást egyenlítettek ki a MÁV-START felé. A Volánbusz járatain 2023-ban-ban 13 ezer esetben szabtak ki pótdíjat 223,9 millió forint értékben. 

 

A MÁV-START jegyvizsgálói 2022-ben 19 ezer alkalommal, 2023-ban pedig több mint 30 százalékkal többször, 25 ezer esetben szabtak ki büntetést a jegy nélkül utazók részére. Az esetek számának emelkedése azonban nem feltétlen a bliccelés terjedését jelenti, hanem a tavalyi év rekordszámú utasforgalma okozhatta. 

 

Miért bliccelünk?

A büntetések többsége a MÁV-START-nál a menetjegy hiánya miatt keletkezik. Sokan azzal érvelnek, hogy siettek, hogy elérjék a járatot. A MÁV applikáción keresztül azonban kényelmesen, bárhol  megválthatjuk jegyünket, nem kell sorban állni és az a veszély sem fenyeget, hogy az automata meghibásodik. Ha egy boltban vásárolunk, vajon eszünkbe jut, hogy fizetés nélkül távozzunk? Ugyanez vonatkozik ugyanis a szolgáltatások igénybevételére is.

 

A bliccelés nem egészséges!

A bliccelés idegeskedéssel jár. Amennyiben nem tudjuk kezelni a stresszhelyzetet, az nem csak az utazást teszik kényelmetlenné, hanem a szervezetünkre is káros hatással lehet. Az utazás pedig remek alkalom lehet arra is, hogy olvassunk, zenét hallgassunk, pihenjünk, azaz énidőt nyerjünk, ami szintén a jó egészségi állapotunk alapfeltétele.

 

Kényelmes jegyváltás, egyszerűsített és még kedvezményesebb tarifarendszer

A MÁV-VOLÁN-csoport folyamatos fejlesztésekkel támogatja azt, hogy a jegyváltás mindenki számára egyre kényelmesebb legyen, a tavasszal az új tarifarendszer életbe lépésével pedig ez a folyamat tovább egyszerűsödik. Március elsejétől teljesen új rendszer váltja fel a ma már talán nehezen áttekinthető kedvezményrendszert. Az új rendszerben nem lesz szükség többé bonyolult igazoló dokumentumokra vagy külön fényképes igazolványokra: minden 14 év alatti és a 65 év feletti utasunk díjmentesen, minden a 14 és 25 év közötti utasunk pedig félárú jegy igénybevételével utazhat. Így nemcsak egyszerűbbé válik a rendszer, hanem olcsóbb is lesz az utazás.