Már az új autóbusz-állomáson várja utasait Mezőkövesden a Volánbusz

2023.12.15 15:43

Mezőkövesd buszállomás

A MÁV-VOLÁN-csoport utasai 2023. december 10-től a vasútállomás mellett épült új, korszerű, kényelmes autóbusz-állomáson vehetik igénybe a Volánbusz szolgáltatásait Mezőkövesden.

A „Mezőkövesd–Bükkzsérc kerékpárút kialakítása és a Mezőkövesdi közösségi közlekedés fejlesztése” című, TOP-3.1.-15 Fenntartható települési közlekedésfejlesztés tárgyú felhívásban Mezőkövesd önkormányzatának konzorciumi vezetésével benyújtott, eredményes pályázatnak köszönhetően a Volánbusz 465 millió forint támogatással és 243,5 millió forint saját forrásból épített új autóbusz-állomást Mezőkövesden, a vasútállomás mellett.

Az egykori MÁV utasellátó helyén létesült, kétszintes, 383 m2 alapterületű állomásépület utasforgalmi része akadálymentes, klimatizált váróteremmel, akadálymentes mosdókkal, információs szolgálattal, pénztárral, az utasváróban elektronikus utastájékoztató táblával 2023. december 10-től állt az utasok szolgálatába. A Volánbusz munkavállalóinak feladatellátását autóbusz-vezetői pihenőhelyiség, valamint 10 szolgálati helyiség, azokat kiszolgáló teakonyha és szociális helyiségek biztosítják. A korszerű fűtési és épületgépészeti rendszerek, valamint a napelemes energiatermelő rendszer energiatakarékosan biztosítják az utasok és a munkavállalók kellemes várakozási és munkakörülményeit.

Az új autóbusz-állomáson 2 csuklós és 6 szóló fedett kocsiállást, valamint egy fedetlen, szóló kocsiállást alakítottak ki összesen 630 m2 peronterülettel. 7 autóbusz parkoló, 7 szolgálati személygépjármű parkoló, 2 mozgáskorlátozott parkoló, valamint 28 darab P+R parkoló épült, fedett kerékpártároló és utcabútorok kerültek a területre.