MÁV-Volán-csoport: együtt az utasokért

 


Magyarország két legnagyobb, állami tulajdonú közösségi közlekedési szolgáltatója, a MÁV Zrt. és a Volánbusz Zrt. ezer szállal kötődik egymáshoz – annak ellenére, hogy a vonatok sínpárokból álló kötöttpályán, az autóbuszok pedig a közutakon szállítják az utasokat. A közös múlt ellenére a két társaság több évtizeden keresztül átvitt értelemben külön utakon járt. A közösségi közlekedés fejlesztése, a személyszállítási közszolgáltatások színvonalának további emelése azonban csak összehangoltan valósítható meg, ezért a MÁV Zrt. 2020 nyarán átvette a Volánbusz Zrt. tulajdonosi jogainak gyakorlását, 2021 januárjában pedig az autóbuszos szolgáltató teljes jogú leányvállalatként csatlakozott a vasúttársasághoz. A két közlekedési vállalat egységes stratégiai irányításának, a vasúti és a közúti személyszállítási szolgáltatások összehangolt fejlesztésének köszönhetően a MÁV-Volán-csoport egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatásokkal várja utasait.

 

A MÁV Zrt. jogelődjét, a Magyar Királyi Államvasutakat 1868-ban alapították. A vállalatcsoport összehangoltan végzi tevékenységét, szervezetileg elkülönítve a pályaműködtetést (MÁV Zrt.), a személyszállítást (MÁV-START Zrt., MÁV-HÉV Zrt.) és a háttérszolgáltatásokat. A személyszállítási részleg az utasok igényeire fókuszál, a pályavasúti pedig tisztán az infrastruktúrával kapcsolatos üzemeltetési, karbantartási és fejlesztési feladatokat látja el. Több mint egy évszázados tapasztalataira alapozva a MÁV-csoport folyamatosan fejleszti az utasoknak és az üzleti partnereknek szánt szolgáltatásait, s emeli azok minőségét – a tulajdonosi elvárásoknak megfelelően.

A MÁV Zrt. a magyarországi közforgalmú vasúti pályahálózat nagy részének üzemeltetőjeként több mint 7000 kilométernyi vasúti pálya és az ahhoz kapcsolódó infrastruktúra működtetéséről gondoskodik. Mint a MÁV-csoport legnagyobb munkavállalói létszámú vállalata, teljeskörűen látja el az üzemeltetési, forgalomirányítási, karbantartási és részben a felújítási feladatokat. A MÁV pályahálózatán évente mintegy 1,35 millió vonat közlekedik – ebből nagyságrendileg egymillió személyszállító szerelvény –, amelyek együtt közel 101 millió kilométert tesznek meg. A MÁV-START Zrt. folyamatosan megújuló járműflottájában közel 1500 belföldi és 220 külföldi személykocsi, több mint 160 villamos motorvonat és -kocsi, valamint 600-nál is több mozdony áll a szolgáltatásokat igénybe vevő mintegy 141 millió utas rendelkezésére.

A Volánbusz jogelődjét a MÁV hozta létre 1927-ben MAVART néven. A közlekedési központok 2019-es integrációjával létrejött országos busztársaság napjainkban közel 6200 járművel biztosítja helyközi, távolsági és helyi szolgáltatásait. A vállalat alaptevékenysége a menetrend szerinti autóbusz-közlekedési közszolgáltatás ellátása: biztosítja utasai számára a mindennapos utazási, munkába és iskolába járási lehetőséget, valamint a létfontosságú intézmények megközelítését. A Volánbusz országos szinten gondoskodik a megyeszékhelyek, a legfontosabb régiók és kirándulóközpontok napi, közvetlen és rendszeres kapcsolatáról egymással és a fővárossal.

A járművek mennyisége mellett a járatok száma (évi több mint 16 millió), az éves összes hasznos kilométer-teljesítmény (több mint 448 millió kilométer), a kiszolgált települések száma (a helyközi szolgáltatás Magyarország 3155 településéből 3146-ot érint, a helyi közlekedést pedig hazánk nagyságrendileg 70 településén biztosítja a Volánbusz) és a járatkínálat sokszínűsége is kiemelkedő. A társaság helyközi járatain csaknem 406 millióan, helyi járatain pedig több mint 261 millióan utaznak, azaz a Volánbusz hozzávetőlegesen évi 667 millió utas szállításáról gondoskodik.

A társaság 2018-ban indított jármű-fiatalítási programjának keretében eddig 866 új és újszerű autóbuszt helyeztünk forgalomba, így csak 2020-ban több mint 27 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid került a levegőbe. A magyar kormány a Zöld Busz Programban tíz év alatt 36 milliárd forinttal támogatja a járműállomány minőségi cseréjét a 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú településeken elektromos buszok beszerzésével. A Volánbusz elektromos autóbuszok beszerzésére és az üzemeltetésükhöz szükséges töltő-infrastruktúra kiépítésére pályázik a program keretében. A járműállomány környezetbarát fejlesztése érdekében a vállalat közös céget alapított az MVM zöld közlekedés meghonosításáért felelős társaságával, az MVM Mobiliti Kft.-vel, amely Mobiliti Volánbusz Kft. néven végzi tevékenységét 2021 februárja óta.

A MÁV-START Zrt. és a Volánbusz elkötelezett a közös értékesítési csatornák bővítése iránt, aminek célja egy településeken és szolgáltatásokon átívelő, 21. századi közösségi közlekedési platform létrehozása. Ennek egyik első lépéseként folyamatosan bővül a MÁV mobilalkalmazásban és a MÁV-START pénztáraiban is megváltható autóbuszos menetjegyek és bérletek köre. Az utasok közlekedését jegyelővételi, helyfoglalási, valamint online jegy- és bérletvásárlási lehetőség teszi még kényelmesebbé.

A menetrendek harmonizációjának, illetve az egységes értékesítési felületek és a tarifaközösség létrehozásának célja, hogy egyre többen válasszák a közösségi közlekedést az egyéni utazás helyett, ezzel is hozzájárulva a károsanyag-kibocsátás jelentős mértékű csökkentéséhez, az élhetőbb környezet megteremtéséhez. A MÁV-Volán-csoport fenntarthatósági célkitűzései között szerepel a közlekedési szolgáltatók szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése, a zöld digitalizáció, a hatékony energiagazdálkodás, a hulladékok környezeti terhelésének mérséklése és a körforgásos gazdaságra való áttérés, valamint a környezetbarát, fenntartható vállalati működés kialakítása.